4 Temmuz 2008 Cuma

TURKEY A WONDERFUL PLACE TO VISIT



Ege’nin masmavi suları ile Kazdağları’nın yemyeşil doğasınn öpüştüğü, buz gibi suların aktığı, Kuzey Ege’nin incisi Akçay... Edremit Körfezi’nin kucağında, tertemiz havası, bol oksijeni ile tatilcilerin gözdesi Akçay…
Akçay temiz havası, de
nizive doğal güzellikleri ile tatilcilerin beğenisi kazanmış bir tatil beldesidir. En büyük özelliği ise nüfusu 20 bine yaklaşmasına rağmen şehir su şebekesine ve kapalı şişe suyuna ihtiyaç duymayan yurdumuzun tek tatil beldesidir.

Bütün Akçaylılar ve tatilciler, günlük ihtiyaçları olan buz gibi suları 20-30 metre derinlikten artezyen kuyuları ile bol bol sağlarken, Akçay’ın her iki ucunda 60-80 metre derinliklerden
elde edilen sıcak sular modern tesislerde hastalara şifa dağıtmaktadır. Birbirin
e zıt bu iki su zenginliğini birada yaşamak dünyada sadece Akçaylılar’a ve beldeye gelen tatilcilere nasip olmaktadır

ODALAR



FOTOĞRAFLAR

ÇEVRE

YAKIN ÇEVREMİZ:

Akçay; Kazdağlar’nın yemyeşil doğası ile Ege’nin mavi sularının kucaklaştığı huzur ve tatil beldesidir.

Kordon Boyu, Sarıkız heykeli, denizin içinden fışkıran tatlı su, tertemiz sahilleri ile Ege’nin ve Edremit Körfezi’nin çekim merkezi konumundadır.

Edremit; Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Akçay´a 9 km uzaklıkta bulunan Edremit, MÖ.15 yy´da Adramytteion adıyla kurulmuştur.

Antandros; Kaz Dağları´nın güneyinde Altınoluk´a yakın bir tepede kurulmuştur. Kent, tepenin üzerinde bir kale ve batı yamaçlarında bir mezarlık ile çevrilmiştir. Altınoluk Beldesi sınırları içinde ki tarihi kentteki kazı çalışmaları devam etmektedir.

Altınoluk; Akçay’a 17 km uzaklıkta Körfezin kuzeyinde Kazdağı´nın güneyinde kurulu kent Antandros adıyla anılır. Bölgenin önemli turizm yörelerinden birisidir. Altınoluk Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen "Antandros Kültür Sanat ve Yaşama Saygı Festaivali" büyük ilgi görmektedir.

Pınarbaşı; Güre Beldesi sınırları içinde Akçay´a 6 km mesafede bir piknik yeridir. Yamaçtan akan bol ve buz gibi su yaz aylarında serinlemek için ideal bir köşedir. Orman Müdürlüğü´nce işletilmektedir. Ayrıca piknik alanı içerisinde Alabalık üretilen bir çiftlik bulunmaktadır.

Şahinderesi; Kazdağları´nın Altınoluk bölgesi eteğinde bulunmaktadır. Altınoluk´u tepeden görür. Temiz kaynak suları olan bol ağaçlı bir piknik yeridir. Ayrıca konaklama tesisi ve restoranı bulunmaktadır.

Çağlayan; Kızılkeçili Köyü içinde olup Akçay´a 3 km mesafededir. Kültür Bakanlığı´nca teseillenmiş 800 yıllık çınar ağacı burada bulunmaktadır.

Hanlar (Handeresi); En çok rağbet edilen piknik yerlerindendir. Akçay´a 35 km uzaklıktadır. Ormanları ve soğuk suları ile dikkati çeker. Çevresinde lokanta ve kafeler bulunur.

Mıhlı Çayı: Akçay´a 25 km mesafede Altınoluk-Çanakkale karayolu üzerinde çevresi ormanlık bir dere kenarıdır.

Güre Gelinçamı Piknik alanı; Akçay´a 8 km mesafede halka açık piknik yeridir. Güre´den itibaren yeni açılan yol ile ulaşılabilir. Her yıl Güre Belediyesi´nce yapılmakta olan Sarıkız etkinliklerinin bir bölümü burada yapılmaktadır.

Sütüven; Zeytinli Beldesi sınırları içinde Akçay´a 5 km uzaklıkta piknik alanıdır. Manzara seyir terasları ve oyun alanları düzenlemeleri bulunmaktadır. Alanda 8 m yükseklikten dökülen ve yörenin adı ile anılan Sütüven Şelalesi bulunmaktadır.

Hasan Boğuldu; Zeytinli B
eldesi sınırları içinde Sütüven piknik alanından sonra derenin karşı tarafındaki patika yolu izleyerek 1 km sonra ulaşılır. Bir şelalesi ve içinde pek çok balığın bulunduğu gölcükten oluşur.

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi; Akçay´a 5 km Balıkesir Çanakkale E-24 karayoluna 2 km uzaklıkta asfalt yolla bağlı, doğal güzellikler içinde kurulmuş, Türkiye´nin ilk Özel Etnoğrafya Müzesi ile 1992 yılında açılan ve Türkiye´de ilk kez bir köyde kurulan bir sanat galerisidir. Galeri´de Orta Asya´dan Türkiye´ye göç eden Konar-Göçer Türk boylarının ilginç ve özgün kültür varlıkları, giyim eşyaları, aletleri, halıları ve çadırları sanat galerisinde her tür sanat yapıtları yıl boyunca sergilenmektedir.

Ayrıca Altınoluk Abdullah Efendi Konağı, Zeytinli Çay Bahçesi, Sarıkız Tepesi, Şıp Şıp Dede ve Edremit







Hiç yorum yok:

Blog Arşivi